Saturday, 28 May 2011

hidup,untuk apa?

pernah terfikir.
hidup ni,sampai bila?
masa tue,kat shah.secondary school.
dalam kepala,after spm,masuk u.buat degree,dah habis,keje.
kumpul duit byk2,tlg fmily.
dah sampai jodoh,kawen.ade rezeki insyaAllah dpt anak.
bsa kn anak2,smbil keje.hidup berkeluarga sampai tua.pastu mati.
terfikir lagi,lpas mati?cam tu je ke?
dah tu,kite hidup ni untuk mati je la,ek?
ke tak?
lama benda ni dalam fikiran.
alhamdulillah,akhirnya,terjawab.

kenapa aku hidup?soalan ni terjawab dekat kmb.tempat aku blaja skrg,yg mana dulu aku masuk taktao knapa.sbb nak fly?mungkin.tapi akhirnya baru aku tao,ni yg Allah nak bagi kat aku rupanya.dah 18 tahun hidup ats bumi ni tanpa tahu ape sbb sbena aku hidup.bunyi macam klaka kan.tapi tu lah realitinya.

tujuan hidup. (KI)
1. K= KHALIFAH
     ape tue?kalau ikut skema jawapn SPM, khalifah adalah pemimpin yang memakmurkan bumi Allah.YES.betul.tapi...
mcm mana nak makmurkan bumi Allah tue?eyh,jap2.mane tao tujuan hidup as khalifah ni?dapat dari mana?ke main reka2 je?aishh,lupa plak.dapat dari mukjizat agung Rasulullah SAW,loveletter dari Allah SWT..hee,Al-Quran la..tak caya?cuba bukak surah Al-Baqarah,ayat 30.aku letak tafsir je ek..

And [mention, O Muhammad], when your Lord said to the angels, "Indeed, I will make upon the earth a successive authority." They said, "Will You place upon it one who causes corruption therein and sheds blood, while we declare Your praise and sanctify You?" Allah said, "Indeed, I know that which you do not know." 

a successive authority= khalifah..back to the Q above.mcm mane nk jadi khalifah Allah yang memakmurkan bumi ni?haa...cube tgok balik apa yg nabi kita buat spnjang hidup baginda?berdakwah,kan?i mean spnjang hidup baginda lepas dapt wahyu dari Allah,jgn salah faham pulak ye..
hem,nak makmurkan bumi Allah nie,satu je caranya..pastikan semua orang tao pasal islam.kenapa?sbb islam lah stu-satunya agama yang menjanjikan kebenaran,keadilan,ketenangan,kebahagiaan.tak caya jugak?haa,bukak balik sejarah islam kita.masa zaman Abbasiyah,mcm mna org zaman tu hidup.zaman ni semua orang dah kenal islam.masa tu islam dah jadi USTAZIATUL ALAM (guru kepada alam).sebab semua orang ikut islam,even orang kafir pon.haa,hebat kan?
tapi kita skarang.kita ikot sape?kebanyakannya Barat la kan?kluar je fesyen rambut baru,semua nak ikot..Lady Gaga punya fesyen pon semua orang nak ikot,padahal buruk .. kenapa jadi mcm ni?sebab tak ramai orang yg nak jadi khalifah Allah yg memakmurkan bumi Dia ni.ramai org tak sedar yg kita ni hidup untuk knalkan Allah n islam pada semua orang.mcm mana yang nabi n para sahabat buat.semua orang terleka dalam kesenangan dunia yg sementara ni.termasuklah aku,suatu ketika dahulu.alhamdulillah,skrg dah tao hidup ni untuk jadi khalifah yang memakmurkan bumi Allah dengan mengenalkan Allah dan Islam kpd SEMUA orang. memanglah mustahil pada semua orang kan,tapi bila kite dah kenalkan pada 2 or 3 orang pasal Allah n islam sampai diorang pun faham mcm mane kita faham,mesti la diorang tu pon akan smpaikan pd orang lain jgk kan?n orng yg disampaikan tu pun mesti akan bgitao kat orang lain plak kan?n seterus2nya,at last makin ramai n ramai la org yang tahu,n bumi Allah ni on semakin makmur sbb semua org mengamalkan islam.insyaAllah..

2.  I= IBADAH
 
   ibadah=mengabdikan diri kpd Allah.maksudnya?menjadi hambaNya..kalau hamba,kenalah ikut cakap tuan Dia an?sama la ngan Tuhan,sbgai hamba Dia kita kena ikut segala perintah Dia.cuba tengok surah Az-Zariyat ayat ke 56..ni translate dy,

'And I did not create the jinn and mankind except to worship Me'.

'dan TIDAK Aku ciptakan jin dan manusia MELAINKAN untuk BERIBADAH kepadaku'..maknanya,24/7 la kena beribadah pd Dia kan?masa mula2 dapat pasal ni dulu(tahun lpas), tertnya2 mcm mne nak beribadah pd Dia spnjg masa?takkan every second nak solat kot?
ustaz pon ckp la.snng je nak beribadah ni..semuanya bergntung pd NIAT kite.asal niat kite buat smthing sbb Dia,maka ibadah lah jadinya.makan kerana Allah(nak dapatkan tenaga untuk solat,mengaji segala benda lain),mandi kerana Allah(so that badan bersih n segar untuk solat n etc),tidur kerana Allah(juga untuk tenaga bagi meneruskan aktiviti ibadah kita yang lain) .semua jdi ibadah asal niat kerana Dia.belajar kerana Allah(sbb wahyu first yg nabi dpt pun bernunyi 'BACALAH',maka kena la mencari ilmu melalui belajar),pun dah jadi ibadah.TAPI,easier said than done!YES,sngat la susah nak niat everything kerana Dia sbb setan tu tak pernah putus asa untuk sesatkan keturunan Adam nie..mcm mne nak tetapkan hati untuk buat everything kerana Dia?
hem,insyaAllah in the next post aku jwb soalan tu,biiznillah..
so,skrg ni alhamdulillah Allah dah ketuk hati ni untuk bagitao aku sbnanya aku hidup hanya untuk 2 benda iaitu untuk berIBADAH pada Dia n jadi KHALIFAH di muka bumi Dia ni. n the max goal yg aku perlu capai dlam hidup ni adalah KEREDHAAN Dia yg Maha Esa.insyaAllah..
yg menulis adalah lebih dekat dengan apa yg ditulisnya.

No comments:

Post a Comment