Wednesday, 16 November 2011

don't be selfish!

Ahad, 13 Nov 2011, Istana Budaya.
pementasan Badai Semalam, starts at 3.00pm
pergi hanya kerana nanti nak kena kaji novel tu next sem (niat salah,heh)
tapi rupa-rupanya memang la benar tarbiyyah Allah tu ada di mana-mana
and seolah-olah Allah nak memberi AMARAN pada diri yang terlalu fokus on IB
(mentang-mentang exam dah dekat)
monolog dalaman masa tengok teater(yg penuh kecelaruan dgn masyarakat yg dalam kekeliruan) tu:

'hidayah,
jangan nak fikir pasal nak skor sem exam semata, padahal UMAT kat luar sana tengah nazak!
jangan cakap kau dah buat kerja padahal dalam kepala takde pun fikir macam mana nak tolong masyarakat yang tengah keliru kat luar sana
jangan sekali-kali rasa kau dah jadi 'ansarullah' selagi kau tak sungguh-sungguh men'devote'kan diri kat jalan ni la
jangan asyik doa je nak mintak Dia redha kat kau padahal kau tak tunjuk usaha sungguh-sungguh pun'

konsep yg betul is, usaha, doa, tawakal
and usaha tu kena la balance, dunia and akhirat
balance doesn't mean sama rata okay
and sekarang, apa yg kau tengah buat? and kat mana yg kau tengah fokus sebenarnya?
sem exam? sampai rela tak tidur/ tidur berapa jam la sangat je?
nabi dulu, lepas dapat wahyu, baginda cakap,
'berlalu sudah masa tidurku' sebab dakwah semata-mata, tahu??


paling sentap sekali,
terasa Allah bagi amaran keras,
'hidayah, DON'T BE SELFISH !'

No comments:

Post a Comment