Saturday, 14 April 2012

Kulsem, Kulsem! :D


Wahh, menarik kan tajuk? Ehe, tak pernah lagi rasanya cerita pasal Kulsem kat dalam ni. ;)

Kulsem ni, singkatan kepada 'Kuliah Sepuluh Minit'. N kadang2 jadi kuliah selepas maghrib sebab lebih sepuluh minit pun sebenarnya, cakap pasal Allah aishhh mana nak cukup setakat sepuluh minit kannn..
So, mana mana pun boleh, heh

Semalam, ada seorang sahabat share pasal hadis biji benih

Yang mafhum nya nabi cakap,

"kalaupun esok hari Kiamat, dan di tangan kamu ada biji benih, tanam lah."

Lebih kurang macam tu lah mafhumnya, tapi nak cakapnya…
Yang sahabat tu share pasal hadis tu,
Nabi nak cakap pasal usaha,
Walaupun esok kiamat, tapi selagi ada masa usaha, usaha jugak!
Sebab Allah pandang setiap usaha kita tu

N memang significant lah hadis ni dengan kami yang nak final lebih kurang 2 minggu ja lagi ni kann
Ramai je yang dah mula give up (diri ni mcm mana? Ok, sendiri punya jawapan). Dah dekat tapi berlambak lagi yang takde kat kepala kan kan kan
Tapi nabi cakap, usaha lah selagi ada masa. So ada lagi 2 weeks plus tu,, usaha hidayah!

Okay tu je.

Ada tambahan lagi sikit,

Sahabat lain share,

Pasal 3 soalan yang paling penting untuk kita tahu dan ingat,

  1. Siapa yang paling penting?
                          ALLAH
  1. Bila masa yang paling penting?
              SEKARANG
  1. Apa yang paling penting?
                 AMAL kita

Kalau kita ingat 3 soalan ni insyaAllah segala yang kita buat akan terarah kerana Allah semata, tu je pun yang kita nak dalam hidup ni kan kan? :)




Apa lagi yang kita nak besarkan selain Allah?

2 comments:

  1. Awakkk.. Ni hadis fav sayaaaaa!!!!
    All the best exam... It is never to late to do ihsan. ^_^

    ReplyDelete
  2. jazakillah khoir katheera akak!! :D
    insyaAllah akan usaha sungguh2 demi Dia yg kita cinta tuu, :')

    ReplyDelete